Het Stadslandgoed De Kemphaan wordt intensief gebruikt voor een veelheid aan functies. Educatie en recreatie zijn daarvan de belangrijkste.

Educatie heeft de vorm van onderricht over de natuur. De stichting Stad en Natuur heeft er een paviljoen met leslokalen. In het aansluitend terrein is een bijenstal te vinden en ook stallen voor varkens en schapen, die beide een uitloopmogelijkheid hebben. Ook Staatsbosbeheer heeft, elders op De Kemphaan, een paviljoen met een educatieve, naast een horecafunctie. Aansluitend zijn onder meer een klimbos en een waterspeelplaats te vinden. Een ander paviljoen is in gebruik bij de stichting Kindervakantieland, waar kinderen in de vakantieperioden kunnen logeren. De Stichting Aap vangt apen en ook andere zoogdieren op. Een deel van het terrein van Aap is voor bezoekers toegankelijk, er zijn twee eilanden met apen. Er worden rondleidingen gegeven.
Educatief is ook het gebruik van de Stadsboerderij. De stal met koeien is vrij toegankelijk, er is een leslokaal voor onderricht aan schoolkinderen. De stadsboerderij is op de eerste plaats een agrarisch bedrijf waar op natuurvriendelijke wijze de veeteelt wordt uitgeoefend. Het vlees van de koeien wordt onder meer verkocht op de zaterdagse boerenmarkt die op het terrein wordt gehouden en waar allerhande biologische producten worden aangeboden. Ook is hier een bescheiden horecafunctie. Het terrein van de boerderij wordt ook gebruikt voor toneelvoorstellingen.

De horecafunctie van het gebied De Kemphaan is het opvallendst vormgegeven in het restaurant met terras aan het water. In een deel van het gebouw is een ambachtelijke bierbrouwerij met proeflokaal gevestigd. In het kassencomplex is een landgoedwinkel met bescheiden horeca gevestigd, een overdekte jungle en een kwekerij van onder meer subtropische gewassen. Ook aansluitend aan de kassen worden gewassen gekweekt. Aansluitend aan De Kemphaan bevindt zich een natuurkampeerterrein. Verderop is de lodgerie Het Groene Geheim te vinden, een rustig gelegen gebouw met een hotelfunctie.

Stadslandgoed De Kemphaan

Toelichting kaart

pictogrammen

pictogrammen

kleuren

legenda

links

In vogelvlucht